Česnekové kuře
Suroviny:
1 kuře, sůl, 3 lžíce oleje, 16 stroužků česneku, 2 feferonky, 0,5 dl sójové omáčky, 3 lžíce medu, 2 dl vinného octa
Postup:
Kuře rozdělíme na porce, osolíme a v silně rozehřátém oleji je na pánvi ze všech stran opečeme dozlatova.
Potom přidáme nahrubo nakrájený česnek a najemno nakrájené feferonky, zmírníme plamen, zalijeme sójovou omáčkou rozmíchanou s medem a octem a asi 10 minut dusíme.
Nejprve vybereme porce s bílým masem, tmavší maso necháme v omáčce o něco déle a podáváme s vařenými brambory nebo s těstovinami.
Pestrá kuřecí křidýlka
Suroviny:
8 kuřecích křidýlek, 2 cibule - rozpůlené a rozebrané na plátky, 100 g žampiónů /nakrájených na plátky/, 100 g sterilovaného hrášku, špetka soli, špetka mletého pepře, špetka mletého zázvoru, půl lžičky moučkového cukru, 2 lžičky Solamylu, 2 mrkve - nakrájené na kolečka, 2 lžíce sójové omáčky, 1 dl slepičího vývaru, 3 - 4 lžíce oleje.
Postup:
Křidýlka uvaříme v osolené vodě do poloměkka. Na rozpáleném oleji osmažíme cibuli, potom přidáme mrkev, hrášek a houby.
Opepříme, osolíme, přidáme zázvor a pokapeme sójovou omáčkou.
K osmahlé zelenin přidáme křidýlka, zalijeme vývarem, v kterém jsme rozmíchali Solamyl. Směs dusíme 15 - 20 minut, pak křidýlka vyjmeme, zeleninu s houbami rovnoměrně rozložíme na talíř a křidýlka urovnáme navrch.
Podáváme s rýží nebo s brambory.
Rychlá kuřecí prsíčka
Suroviny:
30 dkg kuřecích prsíček
2 lžíce sojové omáčky
1 lžíce citrónové šťávy
Postup:
Kuřecí prsíčka nakrájíme na 1 cm široké proužky - nesolíme!, přidáme marinádu ze sojové omáčky a citrónové šťávy, smícháme a necháme 1 hodinu odležet. Maso vyndáme z marinády a necháme okapat na sítku. Okapané maso smícháme se škrobovou moučkou a smažíme na oleji. K osmaženému masu přidáme zbylou marinádou.
Kořeněné kuře
Suroviny:
1 kuře
5 stroužků česneku
1 svazek bazalky
4 lžíce olivového oleje
2 rajčata
sůl
pepř
Postup:
Omyté kuře rozdělíme na 8 dílů, osolíme, opepříme, dáme do vymazané zapékací misky a potřeme směsí z nasekané bazalky, prolisovaného česneku, 2 lžic oleje, soli a pepře a dáme péct. Kuře pečeme asi 40 minut. Rajčata spaříme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. Zbylé lístky bazalky společně s nakrájenými rajčaty přidáme k upečenému kuřeti a necháme prohřát.
Čína z kuřete
Suroviny:
0,5 kg drůbežího masa (kuřecí nebo krůtí prsíčka)
1 lžička kari
1 lžička soli
1 lžička pepře
2 celá vejce
2 lžíce magi
2 lžíce vorčestru
4 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky pálivé papriky nebo trošku chili
1 větší cibule, nebo pórek
Postup:
Maso nakrájíme, přidáme ostatní suroviny, promícháme a necháme v chladu 24 hodin uležet. Druhý den opékáme i s marinádou a podáváme se zeleninovou oblohou a rýží.