Králík

 

Králík na hořčici

 

suroviny:

1 králík o váze cca 1500 g
2 polévkové lžíce pikantní hořčice
1 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce bílého přírodního vína
4 polévkové lžíce smetany
sůl a pepř

1.

Smícháme olivový olej a hořčici a pečlivě promícháme. Osolíme a opepříme.

2.

Opláchneme staženého králíka, osušíme a rozdělíme na 6 porcí. Potřeme je hořčicí s olejem,vložíme do pekáče a vložíme do trouby rozehřáté na 260 °C. Po 10 minutách zalijeme 125 ml vody a pečeme dalších 10 minut. Pečeni občas polijeme šťávou z pečeně. Pak vyjmeme z trouby.

3.

Vložíme králíka na nahřátou mísu a necháme na teple. Pekáč se šťávou z pečeně dáme znovu na plotnu, přilijeme víno a mícháme vařečkou do zhoustnoutí. Přidáme smetánu a udržujeme na velmi mírném plameni tak, aby se omáčka nezačala vařit. Stále pečlivě mícháme.Pak stáhneme s plotny, podle chuti osolíme a znovu zamícháme.Omáčku zalijeme upečené králičí porce. Podáváme s domácími nudlemi.

 

 

Králík na mrkvi

suroviny:

 

 

1 králík
0,5-1kg mrkev
sůl

1.

Králíka osolíme, dáme na pekáč. Mrkev oškrabáme a nakrájíme na kostičky a nasypeme na králíka, podlijeme vodou a pečeme.

 

Dušený králík na cibuli

suroviny:

800 g králičího hřbetu a běhů
80 g slaniny
1 dl bílého vína
40 g chlebové kůry
pepř celý
hřebíček
bobkový list
tymián
šafrán
sůl
100 g cibule

1.

Omyté a osušené králičí maso posolíme, vložíme do kastrolu s rozpuštěnou slaninou a osmahneme po všech stranách. Přisypeme sekanou cibuli a osmažíme do růžova.

2.

Potom podlijeme sběračkou horké vody, přidáme hrubě tlučený pepř a ostatní koření a přiklopené pokličkou dusíme. Během dušení maso občas obrátíme a podle potřeby mírně podlijeme horkou vodou.

3.

Měkké maso vyjmeme, šťávu zahustíme strouhanou chlebovou kůrkou rozmíchanou v pivu a ještě chvíli povaříme. Do povařené šťávy vložíme porce králíka a necháme prohřát. Šťávu necedíme. Podáváme s vařenými brambory.

 

 

Králík na víně

suroviny:

 

800 g hřbetu a běhů z králíka
1 králičí srdce
1 králičí játra
1 dl bílého přírodního vína
80 g slaniny
1/2 citronu
1-2 stroužky česneku
petrželová nať
mletý pepř
sůl

1.

Králičí hřbet a běhy opláchneme ve studené vodě a osušíme utěrkou. Pomocí nože prořízneme v mase otvory a do nich špičkou nože vsuneme proužky slaniny. Potom maso posolíme a lehce popepříme.

2.

Zbylou slaninu rozpustíme v kastrolu, na ni vložíme připravené králičí maso, podlijeme několika lžícemi vody a v předehřáté troubě pečeme do poloměkka.

3.

K poloměkkému masu přidáme rozsekané srdce a játra, prolisovaný česnek, sekanou petrželku, bílé přírodní víno, citrónovou šťávu a dopečeme do měkka. Podáváme s chlebem nebo s pečivem.

 

 

 

 

 

Králík v omáčce

suroviny:

 

1 králík včetně jater, srdce a ledvin
1 1/2 dl olivového oleje
2 cibule
2 stroužky česneku
petrželová nať
bílé víno
mletý pepř
sůl
1 špetka rozmarýnu
1 špetka mateřídoušky

1.

Králíka rozkrájíme na menší kousky, osolíme a na horkém oleji ze všech stran osmahneme. Játra, srdce a ledvinky nasekáme, drobně nakrájíme také cibuli a česnek. Vše přidáme k osmahnutým kouskům králíka, opepříme a posypeme mateřídouškou a rozmarýnem. Promícháme, lehce osmahneme, zalijeme 2 dl vína a dusíme pod pokličkou. Občas podlijeme troškou vody. Když je maso měkké, dolijeme zbylé víno a necháme ještě omáčku provařit. Podáváme s bramborovými noky nebo bramborovou kaší.

 

 

 

 

Králík

suroviny:

 

králičí hřbet o váze asi 600 g
2 stroužky česneku
5 cibule
30 g zelené petrželky
100 g másla
0,1 l bílého suchého vína
150 g čerstvých hříbků
trochu oleje
sůl a pepř

1.

Maso po obou stranách hřbetní kosti mírně nařízneme, na pekáčku s trochou oleje po všech stranách dobře opečeme a okořeníme. Přidáme česnek, dvě cibule rozkrojené na čtvrtky a pečeme v nepříliš horké troubě doměkka.

2.

Nakrájenou cibuli, petrželku a hříbky podusíme na polovině másla a okořeníme. Maso z pekáčku vyjmeme a uchováme v teple. Šťávu z pečení zalijeme vínem, event. trochu zředíme, krátce povaříme, přecedíme, dochutíme a vmícháme na kousky nakrájené máslo.

3.

Maso vykostíme, nakrájíme na šikmé plátky, ozdobíme dušenými hříbky a přelijeme omáčkou. Příloha: gratinové brambory a na másle upečený baklažán.

 

 

 

Pikantní králičí řízky

suroviny:

 

1 králík
2 lžíce sojové omáčky
4 stroužky česneku
sůl
špetka čili koření
trojobal (mouka, vejce, strouhanka)
tuk na smažení

1.

Zadní nohy a hřbet králíka vykostíme, mírně naklepeme, osolíme, potřeme směsí ze sojové omáčky, prolisovaného česneku a čili a necháme několik hodin odležet.

2.

Každý řízek obalíme v trojobalu a usmažíme na rozpáleném tuku. Podáváme s hranolky nebo s opečenými brambory.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Králík na moravance

suroviny:

 

1 králík
moravanka
smetana
sůl
pepř
grilovací koření

1.

Králíka naporcujeme na menší kousky a vložíme na pekáč. Osolíme, opepříme a posypeme grilovacím kořením. Porce zasypeme moravankou, zalijeme šťávou z moravanky a smetanou a dáme péct.

 

 

 

 

 

 

 

Pečený králík s hořčičnou omáčkou

suroviny:

 

 

2 králičí hřbety
100g uzené slaniny
8 stroužků česneku
mletý černý pepř
sůl
cibule
víno
máslo
hořčice
kysaná smetana
citronová šťáva

1.

Maso odblaníme, prošpikujeme slaninou a česnekem, osolíme, opepříme a ze všech stran opečeme na zbytku rozškvařené slaniny a česneku. Podlijeme vínem, zaklopíme a ve vyhřáté troubě pečeme do měkka. Během pečení maso obracíme a podléváme.

2.

Měkké maso vyndáme z pekáče,vykostíme,nakrájíme je na olátky a uložíme do tepla. Do vypečené šťávy přidáme máslo,nadrobno nakrájenou cibuli a hořčici a zaklopené dusíme tak dlouho, než se cibule rozvaří. Nakonec omáčku zahustíme kysanou smetanou, ve které jsme rozšlehali trochu vody. Osolíme a dochutíme citronovou šťávou. Do hotové omáčky vložíme maso a vše krátce povaříme. Podáváme s těstovinami.

 

 

 

 

 

 

Králičí závitky s broskvemi a bazalkou

suroviny:

 

 

800 g stehenního králičího masa
400 g kompotovaných broskví (nebo 4 čerstvé)
sůl
bílý pepř
bazalka (nejlépe čerstvá)
máslo nebo olej
voda

1.

Připravené plátky masa jemně naklepeme, osolíme, opepříme bílým pepřem, nasekáme čerstvou bazalku, popř. posypeme plátky sušenou drcenou bazalkou, necháme odležet alespoň půl hodiny v chladnu, dle chuti můžete přidat i česnek krájený na plátky - pozn. velice silné aroma vzhledem k jemným broskvím. Broskve zbavíme pecek, nakrájíme na kolečka nebo plátky a poklademe na již marinované plátky masa.

2.

V rozehřáté troubě dusíme v pekáči cca 20 minut na másle, poté odklopíme horní víko a pečeme dalších 20 minut odkryté, doporučuji broskve i zagrilovat, pokud máte v troubě gril. Podáváme s bramborovou přílohou nebo rýží s brusinkami.

 

 

Králík po Libotovsku

suroviny:

 

1 králík (nebo kuře)
1/8 másla
1 velká cibule
3 stroužky česneku
1 lžička cukru
1 lžička sojové omáčky
1 lžička worcesteru
1/2 lžičky chili nebo feferonky
1/4 lžičky ml. pepře
1/2 skleničky kečupu
1 lžička soli a octa

1.

Králíka (kuře) rozporcujeme a dáme na pekáč. Rozpustíme máslo a přidáme všechny přísady. Cibuli a česnek nakrájíme na plátky. Touto směsí polijeme králíka a necháme 24 hodin rozležet. Potom trochu podlijeme a dáme péci do trouby. Jako přílohu podáváme uvařené brambory.

 

Králík na smetaně s bylinkami

suroviny:

 

800 g králíka

MARINÁDA:
5 pl oleje
1 pl nasekané petrželky
1 čl oregana
1 čl šalvěje
1/2 čl rozmarýnu
sůl

2 cibule
4 stroužky česneku
1 střední mrkev
1 menší celer
1 střední petržel
5 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
3 bobkové listy
sůl
1 pl rybízové marmelády nebo brusinek
citrónová šťáva
200 ml smetany

1.

Připravíme marinádu, naložíme do ní maso a necháme nejlépe přes noc marinovat.

2.

Maso dáme do pekáčku, posypeme nakrájenou cibulí, česnekem, kořenovou zeleninou (nakrájíme na kostičky), přidáme koření a pečeme v troubě. Občas podléváme vodou a přeléváme šťávu z výpečku přes maso.

3.

Po upečení maso vyndáme. Zeleninu s výpekem rozmixujeme, přecedíme. Přidáme smetanu, dochutíme solí, citr. šťávou a rybízovou marmeládou.

4.

Nejlépe podávat s bramborovými nebo chlupatými knedlíky.

 

 

Závitky z králíka

suroviny:

 

 

 

břicha z králíka nebo plátky z kuřecích prsou
mrkev
tvrdý sýr
česnek
čerstvá bazalka
sůl a pepř

 

1.

Plátky naklepeme a osolíme. Sýr a mrkev nastrouháme nahrubo a smícháme s utřeným česnekem a nasekanou bazalkou.

2.

Touto směsí naplníme plátky a zabalíme nebo uděláme kapsu.

3.

Osmahneme na oleji a dusíme doměkka, sos zahustit solamylem a přidat dle chuti pepř. Příloha noky,rýže.

 

 

Králík s citronem a olivami

suroviny:

 

 

 

4 králičí stehna po 200 g
1 svazek máty
4 stroužky česneku
5 lžic olivového oleje
strouhaná kůra z 1 citrónu
pepř
1 svazek mrkve
240 g sterilovaných artyčokových srdíček
100 g černých oliv
2 lžičky mouky
250 ml vývaru
šťáva z 1 citrónu
sůl
1 citrón

 

1.

Maso omyjeme osušíme. Několik listů máty opereme a odložíme, zbytek posekáme.

2.

Mátu promícháme z rozpůleným česnekem, 4 lžícemi oleje, citrónovou kůrou a pepřem.

3.

Stehna potřeme a necháme asi 30 minut odležet.

4.

Mrkev pokrájíme na drobno. Artyčoková srdíčka necháme pokapat. Troubu předehřejeme na 200°C.

5.

Stehna s marinádou osmahneme. Přidáme mrkev, artyčoky, olivy a krátce opečeme. Poprášíme moukou,přidáme vývar a citrónovou šťávu. Pod poklicí dusíme v troubě asi 50 minut.

6.

Osolíme a opepříme. Citrón omyjeme, nakrájíme na plátky a opečeme na 1 lžíci oleje. Maso, zeleninu a citrón rozdělíme na talíře. Ozdobíme zbylou mátou.

 

 

Králík po Libotovsku dvě 

1 králík
2 hrníčky vody
1 cibule
1 lžíce soli
1 lžíce pepře
1 lžíce kari
1 máslo
2 lžíce kečupu
4 stroužky česneku

 

1.

Vše dáme svařit, vychladlé nalijeme na králíka, a dáme do chladu na 2 dny. Pak dáme upéct. Podáváme s knedlíkem,nebo bramborem.

 

 

 

 

 

Menu

Užitečné odkazy

1234.jpg

www.czechpoint.czwww.hustiranka.cz

Královéhradecký kraj

www.kr-kralovehradecky.cz

http://www.kr-kralovehradecky.cz/doma-je-doma/

www.portal.gov.cz

P1010055[1].jpg

P1010027[2].jpg